Eğer aile bir arada ve aynı çatı altında yaşıyorsa ailenin tamamı ihtiyaç halinde aile terapisi sürecine katılarak terapi sürecine destek verirler. Aile evlilik terapisinde devamlılık esastır.
Aile Terapisine kimler katılır?
Aile geniş aile modeline sahipse ya da büyükanne ve büyük babalar aile içinde etkin bir role sahipseler aile terapisi sürecine aile büyüklerinin de katılmasında fayda vardır. Bunun çok mümkün olmadığı durumlarda çekirdek aile modelinin aile terapisine düzenli katılması istenilen ve aile terapisi sürecini hızlandıracak bir durumdur. Evlilik terapisi sürecinde karı koca ya da beraber yaşayan bireyler evlilik terapisine aktif katılmalıdırlar. Burada en önemli noktalardan biri terapi sürecinin ilerlemesinde çiftlerin aktif bir şekilde rol almalarının sağlanması bunun için de uygun koşulların oluşturulmasıdır.
Aile terapisinde terapistin sahip olması gereken beceriler nelerdir?
Terapist etkili bir iletişim diline sahip olmalı, doğru yerde ve zamanda doğru soruyu sorabilmeli ancak bunu yaparken de terapi sürecini gereksiz yere bölmekten kaçınmalıdır. Süreci yönetecek terapistin sahip olması gereken beceriler, aktif bir dinleme becerisine sahip olması, gelişmiş bir empati yeteneğine sahip olması, çeşitli psikoterapi yöntemleri konusunda teori bilginin yanı sıra vaka deneyimi, iyi bir analiz yeteneği, süreç içinde gerektiği noktalarda aileyi doğru yönlendirebilme ve doğru zamanda doğru geri bildirimler verebilme becerisi. Terapi süresinde terapistin aktif olması beklenir.
Aile Terapisi Sürecinde Kullanılan Teknik ve Yöntemler Nelerdir ?