Psikoloji / Boşanma Sürecinde Uzman Yardımı Almaktan Çekinmeyin
Boşanma iki kişi arasında duygusal, fiziksel ve ekonomik anlamda beraberliğin sona ermesidir. Boşanma `ölüm`den sonra, insanları en çok etkileyen duygusal süreçlerin yaşandığı bir durumdur. Sosyal olarak bakıldığında, boşanma toplumda kötü bir olay olarak addedilmektedir; ancak boşanmaya iyi veya kötü demek toplumun yakıştırmasıdır. Aslında boşanma, insan hayatında yaşanılan bir `durum`dur.
Evli bir çiftin ilişkisinde sıkıntı hissi, keyif hissinden daha ağır hissedilmeye başlandıysa orada çiftin problemleri de başlamaktadır. Bu noktada sıkıntılı sürecin en az hasarla atlatılması adına bir uzmandan yardım alınmasında fayda vardır.
Evlilikte sıklıkla problem yaratan etmenler genellikle şunlardır:
Çiftlerin kontrol adına birbirleri üzerinde kurdukları baskılar,
Güç mücadelesi,
Zamanla duyguların değişmesi,
Eşlerin birbirlerini artık çekici bulmaması,
İlişkide daha yakın yada uzak olma isteği,
İletişim eksikliği,
İlişkiyi etkileyen üçüncü kişiler ve benzeri problemlerdir.
Boşanma süreci, "boşanma öncesi dönem" adı verilen "düşünme" ile başlar
Bu dönemde ilişkide bir problem olduğu fark edilir ve tatminsizlik duygusu yaşanır. Eşe ve ilişkiye yabancılaşma görülür; daha çok düşünülen `mutlu değilim` gerçeğidir. Bu dönemde şok ve kaos ön plandadır, kişi çözüm adına partneriyle yüzleşmek, tartışmak, inkar, içe kapanma veya terapi arayışı gibi davranışlar gösterir.
Eşlerde depresyon belirtileri gözlenebilir
Boşanma sırası dönem mahkeme dönemidir. Eşlerden birisi veya her ikisi depresyona girebilir. En yoğun hissedilen duygular; kızgınlık, yoğun öfke, kendilerine acıma, üzüntü, yalnızlık duygusudur. Bu duyguların ardından yas tutma ve rahatlama süreçleri gelir. Bu dönemde görülebilen davranışlar; pazarlık etme, çatışmaya girme, tehdit etme hatta bazen intihara teşebbüstür. Bu tür zamanlarda ekonomik düzenlemeleri yapmak ve sosyal çevreye durumu açıklamak gündeme gelir.
Çocuk varsa daha dikkatli davranılmalı
Boşanma sonrası dönemde dengenin yeniden kurulması söz konusudur. Bu dönemde kişilerin, iyimser ve coşkulu oldukları gözlenir. Dönem dönem pişmanlıklar ortaya çıkabilir; ancak durum gözden geçirilir ve kişinin tekrar kendine güveni artar. Bağımsızlık duygusu yaşanır ve yeni ilişkilere odaklanılabilir.
Boşanmadan sonra eşlerin zorunlu olmadıkça sosyal ortamlarda bulunmamaları tercih edilir. Boşanma oldukça yorucu bir süreç halini alabilir. Burada kişilerin dinamik özellikleri oldukça etkilidir. Çiftin boşanmaya birlikte karar vermesi ve mümkünse kendisinin ve karşındakinin sınırlarını kollayabilmesi noktası değerlidir.
Boşanma ile beraber kişiler artık fiziksel, duygusal olarak ayrıdırlar; ancak çocuk varsa çocuklara karşı anne ve babalık sorumluluğu devam etmektedir, etmelidir. Çocuklarla ilgili bir uzmana başvurulması bu dönemin atlatılmasında yardımcı olacaktır. http://ow.ly/i/3Os9T
tel:0533 373 81 23